Ο σύλλογος

     Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης με έδρα τον δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και ιστορικούς ποντιακούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης.  Το σύμβολο της είναι ο πολιούχος της Πολίχνης, Άγιος Παντελεήμων.

maketa_istou

     Τα μέλη της Ένωσης αποτελούν τη δύναμη της και ανέρχονται σε πάνω από 500.  Η διοίκηση ασκείται από εννεαμελές συμβούλιο του οποίου η θητεία είναι τριετής.  Βασικοί σκοποί του συλλόγου του οποίου η δραστηριότητα επεκτείνεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό, είναι:

  • Η διατήρηση και διαιώνιση της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου.
  • Η εκμάθηση και παρουσίαση χορών του Πόντου.
  • Η εκμάθηση ποντιακής μουσικής και ποντιακών οργάνων.
  • Η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων.
  • Η πραγματοποίηση λαογραφικών, πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων που έχουν ως άξονα και πηγή την ποντιακή ιστορία, την ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά και την ποντιακή παράδοση.
  • Η εκμάθηση της ποντιακής κουζίνας και γενικά της γαστρονομίας του Πόντου.

    Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης στην προσπάθεια να πετύχει τους παραπάνω σκοπούς και στόχους που έχει βάλει ίδρυσε και λειτουργεί τα παρακάτω τμήματα:

 Α) Το Τμήμα Εκμάθησης Ποντιακών Χορών

    Στο χορευτικό συμμετέχουν πάνω από 150 άτομα και λειτουργούν 6 διαφορετικά χορευτικά τμήματα (παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων). Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου συμμετέχουν κάθε χρόνο σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Από το 1992 τα χορευτικά συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ διαγωνιστικού χαρακτήρα (Ισπανία 1η θέση, Πορτογαλία 1η θέση Γαλλία 3η θέση, Τουρκία 3η θέση και το εφηβικό χορευτικό στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας το 2005, όπου απέσπασε δύο βραβεία) και μη διαγωνιστικού χαρακτήρα (Νορβηγία, Ρωσία, Ιταλία, Αυστραλία, Μεξικό, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Γερμανία, Νέα Υόρκη, Καναδά και το εφηβικό χορευτικό συμμετείχε και στην Ιταλία).  Χοροδιδάσκαλοι είναι ο κ.Αδαμίδης Ηρακλής και ο κ.Σιαμλίδης Κλεάνθης.

 Β) Το Τμήμα Νεολάιας

      Το τμήμα νεολαίας ιδρύθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των νέων πάνω στα ποντιακά θέματα.

 Γ) Το Τμήμα Αιμοδοσίας

    Πραγματοποιούνται δύο αιμοδοσίες κάθε χρόνο στο χώρο του συλλόγου και προσφέρονται δεκάδες αίματος σε συνανθρώπους μας που το χρειάζονται, υπεύθυνος αιμοδοσίας είναι ο κ.Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος.

 Δ) Το Τμήμα Θεάτρου

     Άρχισε να λειτουργεί από τον χειμώνα του 2013 και με σταθερά βήματα μεγαλώνει και παράγει θεατρικό υλικό με την καθοδήγηση της κ.Γεωργίας Σιδηροπούλου.

Ε) Το Τμήμα Γυναικών

    Αποτελείται από γυναίκες του συλλόγου που έχουν μεγάλη γνώση της ποντιακής παράδοσης και ποντιακής κουζίνας.

Ζ) Σχολή παραδοσιακών οργάνων

   Από το 2003 λειτουργεί σχολή εκμάθησης ποντιακών παραδοσιακών οργάνων, η «ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΧΟΛΗ», με καθηγητή μουσικής τον κύριο κ.Λάζο Ιωαννίδη.

Η) Το Τμήμα Διαδικτύου

    Δημιουργήθηκε με σκοπό τη λειτουργία και συνεχή τροφοδοσία της ομάδας και επίσημης σελίδας www.facebook.com/Ένωση-Ποντίων-Πολίχνης  που διατηρεί η Ένωση στο facebook καθώς και της επίσημης ιστοσελίδας με διεύθυνση  www.enosi-pontion-polichnis.gr  που διατηρεί η Ένωση από τον Μάϊο του 2015 ώστε να ενημερώνονται τα μέλη αλλά και οι φίλοι άμεσα και έγκυρα για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της Ένωσης.   Την υπευθυνότητα για το αναρτόμενο υλικό,  την συνεχή ενημέρωση των σελίδων με τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του συλλόγου καθώς και την διαχείριση της ομάδας του Facebook έχει  ο   κ.Πιπερίδης Ευστάθιος  (Υπεύθυνος, διαδικτύου & δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης ).        

 

Comments are closed.