Οκτώβριος 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : AΡ.ΠΡΩΤ. 744

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 19/ 10/ 2022

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΠ Αντιγραφή 2

Ο μήνας Οκτώβριος για την Ένωση Ποντίων Πολίχνης ξεκίνησε με τις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των Ποντίων προσφύγων.

Ξεκινώντας από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, με μεγαλοπρέπεια, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με τη συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκαν η Υποδοχή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ελένης Σινωπίτιδος στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης και τα αποκαλυπτήρια τριπλού ψηφιδωτού ένστολων Ποντίων Αγίων, του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, Ιορδάνου Τραπεζουντίου και Ελένης Σινωπίτιδος, το οποίο θα αποτελεί μνημείο και σημείο αναφοράς του ποντιακού ελληνισμού στον τόπο μας.
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου έπειτα από την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος, ακολούθησε Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας σε Πόντο και Μικρά Ασία. Μετά το πέρας της Μνημοσύνου, με τους ήχους των "Αητέντς επεριπέτανεν", "Την πατρίδα μ' έχασα" από το Μουσικό Εργαστήρι των Ακριτών του Πόντου και τον κύρι Πουλαντσακλή, και τους χορευτές της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό να χορεύουν τον Σέρρα χορό, αποδόθηκαν ταπεινά οι τιμές στη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας 100 χρόνια πριν.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έλευση των ποντίων προσφύγων στην Πολίχνη, αλλά και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με την πολιτιστική εκδήλωση "100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και την έλευση των Ποντίων στο Καράισιν", η οποία έλαβε χώρα στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης "Τάσος Πεζιρκιανίδης". Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε οπτικοακουστική αναδρομή στην ιστορία του Καράισιν -της Πολίχνης- από τον κύριο Αβραμίδη Νικόλαο, ενώ κατά τη διάρκεια βραβεύθηκε ο συντοπίτης μας, Dr. Γεώργιος Παυλίδης, για το σπουδαίο έργο που επιτελεί. Η βραδιά ντύθηκε μουσικά και χορευτικά από ήχους παραδοσιακούς και γνώριμους, από χορευτικά βήματα που μαρτυρούν και τιμούν την καταγωγή μας, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης και του χορευτικού τμήματος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μενεμένης. Στο τέλος της βραδιάς οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να γευθούν ποντιακά εδέσματα, τα οποία επιμελήθηκε -με περίσσια αγάπη- το τμήμα γυναικών του συλλόγου μας.
Ευχαριστούμε θερμά τους μουσικούς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας. Το χορευτικό τμήμα του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μενεμένης "Μικρά Ασία", το Δήμο Παύλου Μελά για την τεχνική υποστήριξη, όλες τις γυναίκες του Συλλόγου μας για το μεράκι τους, τα χορευτικά μας τμήματα και ιδιαίτερα τους γονείς των μικρών χορευτών μας για την υπομονή που επιδείξαν κατά την αναμονή της παράστασης, μα πάνω απ' όλα ευχαριστούμε όλον τον κόσμο της Πολίχνης, που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο, τον κόσμο που ήταν παρών σε αυτές τις 3 ημέρες αφιερωμένες στον τόπο και στους προγόνους μας!
Με εκτίμηση,
για το Δ.Σ.